Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


a kutya nevelése

2008.06.04

A megfelelő nevelésnek fontos szerepe van abban, hogy a gazdi és kutyája között boldog és jó kapcsolat alakulhasson ki. A nevelés segítségével a kutya megtanulja megérteni embertársa elvárásait, kívánságait, és képes lesz jobban alkalmazkodni környezetéhez. Másfelől minél jobban érti a gazda kutyája viselkedését, annál több örömét leli majd az állatban.


A kutya attól igazán jó társ az ember számára, mert hozzá hasonlóan társas lény. Egy kutya számára természetes, hogy falkában éljen, és kommunikáljon társaival. Gondot jelenthet viszont, ha a kutyáknak emberi értéket és tulajdonságokat tulajdonítunk, hiszen azért ők mégsem emberek.

Bár már régóta az ember megszelídített társa, a mai kutyáknak is szükségük van arra, hogy hasonló körülmények között éljenek, mint falkában élő őseik. Néhányuk természeténél fogva alázatosabb, mások inkább vezető szerepre törnek. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy a kutya-ember kapcsolatban az állat megértse, hogy alacsonyabb rendű, mint az ember, vagy akár a gyerek. Ezt pedig megfelelő neveléssel értethetjük meg a kutyával.

A kutyák a falkában a hierarchiát egyszerű viselkedésmódokkal adják mások tudtára. Ilyen az a szabály, hogy mindig a legmagasabb rangú kutya eszik először, ő alszik a legjobb helyen, ha úgy kívánja. Ezeket a szabályokat az ember-kutya kapcsolatban is betarthatjuk. Legegyszerűbben úgy tartható meg a „falkavezér” pozíciója, ha a gazdi irányítja a közös játékokat, például a játék végén magánál tartja a játékszert.

A kutyák nem úgy kommunikálnak, mint az emberek. A kutyanyelv teljesen más, mint az emberi, és a gazdinak kell megpróbálni megérteni és megtanulni a kutyák nyelvét. Míg az emberek elsősorban szóban kommunikálnak, a kutyák a jelek, jelzések, testbeszéd útján. Hogy jó tanárok legyünk, először nekünk kell megtanulnunk a kutyák testbeszédét.