Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


fedeztetés

2008.07.02

Sokan úgy gondolják, a kutyatenyésztés a világon a legegyszerűbb dolog, csak összeengedjük a kiválasztott "boldog párt" a tüzelés alatt, és a többi már megy, mint a karikacsapás: a szuka és a kan tudja a dolgát, a természet meg gondoskodik arról, hogy a reprodukció tökéletesen megvalósuljon. A valóságban azonban ez korántsem így van, előbb vagy utóbb egyszercsak mindenki szembetalálkozik tenyészetében valamilyen szaporodásbiológiai problémával.

A tenyésztői munka egyik legizgalmasabb része, amikor szeretett tenyész-szukánk végre tüzelni kezd, és elindulhatunk kiválasztott párjához, hogy megvalósíthassuk álmainkat: létrehozzuk az "álompárosítást", mely egészséges championok sokaságát eredményezi majdan. Vajon elég gondosan járunk-e el minden esetben? Melyek azok a teendők illetve vizsgálatok, melyeket ajánlatos elvégeztetnünk kutyánk egészsége és a sikeres fedeztetés érdekében?

A legelső dolog talán felmérni azt, hogy a szuka valóban tenyészérett-e már, és gond nélkül kihordhatja-e vemhességét. A szukák általában 7-12 hónapos korukban válnak ivaréretté (első tüzelés), de ez még korántsem jelenti azt, hogy már élettanilag teljesen felkészültek a vemhességre. Ebben az időszakban az állat szervezete még fejlődik, növekszik, amely a testméret változásával, a nemi szervek fejlődésével és az ezeket irányító hormonális-élettani háttér alakulásával jár együtt. Tenyészérettnek mondhatjuk azt az egyedet, amely fajának, fajtájának és korának megfelelő méretű, fejlettségű és legalább két normális ivarzási cikluson túl van. Ez általában a szukák 18-24 hónapos kora közé tehető, bár természetesen bizonyos eltérések vannak az egyes fajták között.

A KEDVEZŐ IDŐPONT MEGHATÁROZÁSA

Kinek higgyünk, az orvosnak vagy a tapasztalt tenyészkannak?

Gyakran hallom még tapasztalt tenyésztőktől is: "Doktor úr, én jobban bízom a kanban, neki tévedhetetlen orra van!" Nem vitatom a természet csodálatos önfenntartó képességét és egyes tenyészkanok bámulatos tehetségét, de ne feledjük, vannak a normálistól eltérő esetek is, és ha mégis téved a "professzor kan úr", fél évet várhatunk a következő lehetőségre. Ezért azt javaslom, ha kedvencünk már tenyészérettnek tekinthető, akkor a siker érdekében fedeztetés előtt mindenképpen javasolt szakállatorvoshoz fordulni, hogy a fedeztetés optimális időpontját meghatározhassuk. Ezt a vizsgálatsorozatot ciklus- vagy ovuláció-diagnosztikának nevezzük, és azt a célt szolgálja, hogy megismerjük a petesejtleválás (ovuláció) pontos időpontját. A kutya tüzelése viszonylag hosszú intervallum (18-21 nap, amit az első vércsepp megjelenésétől számítunk), és a petesejt leválása kb. a 10-14. nap közé tehető. Az átlagostól azonban jelentős egyedi eltérések lehetnek, így az ovuláció bekövetkezhet akár már a 7. vagy igen későn, akár a 18. napon is. Külföldre utazáskor vagy sperma import esetén - de akár csak, ha a tenyésztő biztosra akar menni - érdemes az említett ciklusdiagnosztikai vizsgálatból és vérvizsgálatból (progeszteron-szint mérés) állnak.

Szakmailag a ciklusdiagnosztika sorozatvizsgálatot jelent, tehát a tüzelés 5-6. napjától 2-3 naponta el kell látogatnunk az orvoshoz, ugyanis a szervezetben ilyenkor lejátszódó folyamatok dinamizmusa (petesejtérés, petesejtleválás, hüvelynyálkahártya állapotának változása) csak több vizsgálat után ítélhető meg. Ha korábban eredménytelenül fedezettük a szukát, javasolt már a tüzelés 2-3. napján elkezdeni a vizsgálatokat, hogy az átlagostól esetlegesen eltérő (korai vagy késői) fedeztetési optimum biztosan diagnosztizálható legyen. A tapasztalt szakember 3-4 nappal korábban jelezni tudja, hogy mikor a legjobb a szukát fedeztetni. Ez általában 2-3 napos periódust jelent, hiszen a petevezetőben a petesejt kb. 48-56 órán át fogamzóképes.

A tüzelés elején javasolt a hüvely bakteriológiai vizsgálatát elvégeztetni, amely a steril tamponnal levett hüvelyváladék baktériumtenyésztése és a kórokozó antibiotikum iránti érzékenységének vizsgálatából áll. A baktériumtenyésztés akár 4-5 napot is igénybe vehet, ezért a mintavételt ajánlott már az első ciklusdiagnosztikai vizsgálattal összekötni. Tudnunk kell, hogy a hüvelyváladék normális esetben nem steril, benne többféle baktérium él együtt (ún. vegyes flóra), melyek általában nem kórokozóak. Akkor van baj, ha csak egyféle baktérium nő ki a tenyésztés során, ilyenkor általában javasoljuk az antibiotikumos kezelést, hogy megelőzzük az esetleges fogamzási zavarokat, méhgyulladást, bár ez utóbbi esetben a kórokozók elsőrendű szerepe nem bizonyított. Tájékozott kutyások körében ismert fertőzés a mycoplasmosis, mely fogamzási zavarok, vetélések hátterében lehet. Jelentőségéről korábbi cikkünkben szólunk részletesen, elöljáróban csak annyit, hogy a kórokozó kimutatása, tenyésztése nehéz, csak speciális táptalajra levett mintával van esélyünk arra, hogy kimutatható legyen a fertőzöttség. Ráadásul csak erre specializálódott bekteorológiai labor tudja a tenyésztést elvégezni. Ellenkező esetben hibás negatív eredményt kaphatunk.

Mire ügyeljünk tüzelés alatt?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen kezelések kerülendők a tüzelés alatt, fedeztetés közelében, illetve szükséges-e vitaminok adagolása a fogamzás, alomszám emelésére. A gyógyszerek közül a hormontartalmú készítmények - hacsak nem éppen a ciklus javítását szolgálják -, köztük a szteroidok is (izületi vagy allergiás betegségek kezelésekor) és egyes antibiotikumok adása nem javasolt. Kerülendő a kutya röntgenezése vagy egyéb radiológiai kezelése. A féregtelenítő tabletták adhatók, nem zavarják a peteérést, fogamzást illetve a korai embrionális fejlődést. Gyakorlatiasabb azonban inkább a vemhesség félidejénél és az ellés előtt egy héttel féregteleníteni. A vitaminok mindig kedvezőek lehetnek, javasolt az állatgyógyszertári készítmények preferálása, mégpedig olyan összetételűek választása, melyek vitaminokat (A-, E- és B-vitamin) és nyomelemeket (szelén, cink, magnézium stb.) egyaránt tartalmaznak. A kiegészítő vitaminkezelést a várható tüzelés előtt 1-2 héttel már érdemes és kb. az embrió beágyazódásáig (18-20. nap az ovulációtól) folytatni. Egyes zsírban oldódó vitaminok (pl. E-vitamin) mértéktelen adagolása káros is lehet.

Érdemes néhány szót ejtenünk a szuka stresszmentes tartásáról is, amely lényeges eleme a fedeztetés utáni kb. 3 hétnek. Kímélnünk kell kedvencünket a kennel hierarchikus küzdelmeitől, hosszú utazásoktól, kiállítási izgalmaktól. A magzat nyomtalan felszívódására a vemhesség 30-35. napja körüli időszakig számíthatunk. Fontos tehát a vemhesség ultrahanggal történő diagnosztizálása.

Tüzeléssel kapcsolatos rendellenességek a szukákban

Az egyik leggyakoribb cikluszavar, amely főleg 2 évnél fiatalabb szukákban fordul elő, és ebben a korban még nem tekinthető kórosnak, az ún. megszakított tüzelés. Ilyenkor 7-10 napos tüzelési tünetek után a ciklus leáll, ovuláció nem következik be, és az állat nyugalmi időszakba kerül. Két év alatti állatoknál általában 1-2 hónap múlva újra indul a ciklus, és ez már fertilis lesz. Idősebb egyedekben ilyenkor a hormonháztartás rendellenességére kell gondolni, és állatorvoshoz kell fordulni.

Nagytestű fajtákban gyakori a hüvelyelőesés, mely a tüzelés korai-középső szakaszában jelentkezik, és a duzzadt hüvelynyálkahártya felső részének hüvelynyílásból történő előesésében nyilvánul meg. Valószínűleg genetikai hátterű elváltozás és csak műtéttel (hüvelyplasztika) lehet tartósan megoldani a problémát.

Fiatal és idős egyedekben egyaránt előfordulhat a tüzelés elhúzódása (25 napon túl is még jelentős véres váladék és duzzanat), mely alapja lehet egy makacs, nehezen kezelhető méhgyulladásnak. Ilyen esetekben haladéktalanul forduljunk orvoshoz! Szinte kizárólag idős állatokban állhat az említett betegség hátterében petefészek daganat. Leggyakoribb tünet a nem csillapodó véres hüvelyváladék és péraduzzanat, elhúzódó esetekben szimmetrikus szőrhiány jelentkezése. A betegség csak műtéti megoldással (méh- és petefészek-  eltávolítással) gyógyítható, ezért haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz!