Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


felszerelések

2008.06.05

Nyakörv.
A nyakörv a kutya legfontosabb "ruhadarabja": mindig rajta kell lennie, ha elhagyja a házat. Legyen bőrből vagy erős, víztaszító műszálas anyagból ; semmiképpen se fémből, mert az kellemetlen és balesetveszélyes : játék közben a másik kutya foga beleakadhat. Ne legyen túl keskeny, hogy ne vágja a kutya nyakát, és legyen rajta feltüntetve a lakcím.

Póráz.
A póráz ugyanabból az anyagból készüljön, mint a nyakörv. A lánc itt sem jó, mert rövidre fogva vágja az ember kezét. Másfél-két méternél hosszabb pórázt csak kiképzésre érdemes használni: a pórázon a kutyának közlekednie kell, nem futkározni !

Szájkosár.
Szájkosárra minden kutyának szüksége lehet, enélkül ugyanis nem utazhat járművön. A tömegközlekedésre (és a szájkosárviselésre) kölyökkorban meg kell tanítani a kutyát, akkor is, ha van autó a családban: mindig adódhatnak váratlan szükséghelyzetek! A jó szájkosár lehet fémből, bőrből, sőt műanyagból is ; a lényeg, hogy a kutya akár lihegni is tudjon benne !

Játékok.
 Játékokat kutyák számára a legkülönfélébb kivitelben árulnak. Azért van rájuk szükség, mert segítségükkel elérhető, hogy a kutya megkímélje az ember holmiját. Ahogy a csecsemő, úgy a kiskutya is szeret rágcsálni, de nem mindegy, hogy mit : fontos, hogy ne tudjon belőle darabkákat lenyelni. A vékony gumiból készült, sípoló játékok nem valók kutyának. A tömör gumi megfelelő, de olykor egy ócska cipő is megteszi.

Fekhely.
A kutyának legyen saját fekhelye, ahova visszavonulhat, és ahová vissza is küldheted, ha útban van. A fekhely lehet bélelt kosár vagy matrac, mosható huzattal.

 

 
Etetőtál
Fontos, hogy a kutyánknak legyen saját etetőtálja! Fontos, hogy ezt mindig tisztán tartsuk! Gondoskodjunk eledelről és mindig friss vízről!


 

Kutyaápoló felszerelés
A kutyus szőrét is ápolnunk kell, főként ha hosszú szőrű vagy tömör, dús szőrzete van. Létezik szőrkefe, széles fogú fésű, valamint sűrű fogú fésű, s hogy melyikre van szükség, azt a kutyánk fajtája szabja meg. Erről egy állatkereskedésben biztosan tájékoztatnak bennünket.