Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


jutalmazd kutyádat!

2008.06.04

Jutalmazással tanítsd a kutyád!

A boldog, kiegyensúlyozott és a családhoz alkalmazkodó kutya nevelésének alapja, hogy megfontolt, gondos nevelésben részesítsük kölyökkorától kezdődően. A nevelésnek sok módja van, de a legjobb, a kutya és a gazda számára is a legtöbb örömet adó módszer a pozitív megerősítésen és a megfelelő viselkedés megjutalmazásán alapul.

 

 
Hogy tanulnak a kutyák?

Ahhoz, hogy jól tudd nevelni a kutyád, meg kell értened, hogyan tanul. A kutyák világában a tanulás új viselkedésmódok kipróbálásából, és azok következményeinek és eredményeinek megfigyeléséből áll. Ha a viselkedést jutalmazás követi, akkor a kutya megismétli azt. Ha például a kutya ételt kér az asztalnál, és kap is néhány falatot, akkor máskor is megpróbálja ezt. Ha nem kap semmit, nem viselkedik így többet.

A hatékony nevelésnek ugyanezen elv alapján kell működni. Össze kell kapcsolnunk az elvárásainkat (mit csináljon a kutya), a motivációt (miért jó a kutyának, ha úgy viselkedik) és az időzítést (mikor jutalmazzunk).

 "Csörgős" tanítás

 A csörgős tanítás a pozitív megerősítés alapjaira épül. Ehhez szükséged van egy kis műanyag dobozra, melybe egy darab fémet teszel, így az csörög, amikor megrázod. Az első és legfontosabb lépés a tanításban, hogy kitaláld, mi ösztönzi a kutyát. A legtöbb kutyánál a fő motivációs erő egy általuk kedvelt eledel, vagy a játék. Ezt az ösztönző célt kapcsolatba kell hozni a csörgő hanggal, így jelezve a kutyának, hogy amit csinált, az jó, így jutalmat kap. Ezért először is a csörgő hangot kell összekapcsolni egy általad kívánt viselkedéssel. A módszer egyszerű példája, hogyan taníthatod meg a kutyádat parancsra leülni.
-Tartsd a csörgős dobozt a kezedben, és várd meg, amíg a kutya magától leül. Ne légy türelmetlen, ne adj neki parancsot, csak várd meg, míg magától leül.
-Amint a kutya fara leér a földre, csörgesd meg a dobozt és adj neki egy jutalomfalatot.
-Néhányszor ismételd ezt meg rövid időn belül, lehetőleg több helyen.
-Ezután amint a kutya fara leér a földre, mondd azt, hogy „ül”. Továbbra is csörgesd a dobozt és jutalmazd a kutyát. Most a kutyád megtanulja, hogy az „ül azt jelenti, hogy leteszi a farát a földre, hiszen csak akkor hallja ezt a szót, ha leül.
-Ha már elégszer elismételték ezt a mozgássorozatot (összesen kb. 40-80 alkalommal), akkor kérd a kutyát, hogy üljön le. Ha megteszi, csörgesd a dobozt és jutalmazd meg az állatot. Csak akkor add ki az ül utasítást, ha úgy gondolod, hogy a kutya képes lesz engedelmeskedni.
-Most már a kutya tudja, hogy mit jelent az „ül” szó, nincs szükség többé a dobozkára, de néha még ilyenkor is jutalmazd, ha engedelmeskedik neked.
-Mindig használj pozitív megerősítést

A csörgős módszer csak egyike a sok nevelési lehetőségnek. Bármilyen más módszert használsz is, annak a pozitív megerősítésre kell épülnie.
Összefoglalva, próbáld meg a kutyát minden pozitív és kívánatos viselkedésért megjutalmazni, és hagyd figyelmen kívül a negatív, nem megengedett viselkedést. A gyakorlatban persze nem mindig könnyű ezt betartani. A kutya például nem ugrálhat fel a vendégekre üdvözlésként, de egy ilyen lelkes fogadtatást nehéz nem észrevenni. Ilyenkor célszerű a kutyát valamire felszólítani, így abbahagyja a helytelen viselkedést, az engedelmességéért pedig megjutalmazható. Így az állat megtanulja, hogy jobb, ha a vendégre ugrálás helyett inkább leül.