Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


angol agár

2008.06.03
 

Greyhound
FCI X. fajtacsoport agarak

Ősrégi fajta, a modern változatát az angolok tenyésztették ki.  Az eredeti neve: greyhound, ami eredhet a kelta "grey" (jelentése: kutya) szóból. Régen farkasokra vadásztak vele, később az volt a feladata, hogy szemmel kövesse és gyors futással kövesse az őzet, a rókát, az utóbbi időkben a nyulat. Erre utal elnevezése amely a "gaze" szóból származik, ami szemmel vadászó kutyát jelent. Manapság kedvencként tartják őket. Az agarak "prototípusának" tartják, Ő a versenypályák királya. A világ leggyorsabb kutyája, telivérnek számít az agarak között. Az agarak mindig élvezhették a gazdák különleges bánásmódját. Az ókortól a mai napig számtalan ábrázolásban (festmények, szobrok, stb.) felfedezhetők. Angliában használták legelőször Coursingeken , ahol két agár hajtott egy élő nyulat. Később, agárpályán, műnyulas versenyeken nagy összegekben fogadtak rájuk. Az agárversenyzés a `60-as években érte el csúcsát.

A greyhound nagytermetű, elegáns, karcsú és izmos kutya. Feje hosszú, elkeskenyedő, szeme sötétbarna. Fülei kicsik, lelógnak. Háta erős és feszes, ágyéka rövid, izmos. Fara kissé lejtős, mellkasa mély, a hasa jellegzetesen felhúzott. Végtagjai egyenesek, hosszúak és izmosak. A farka hosszú, lelógó, a végét begörbíti. A szőre sűrű és rövid. Drótszőrű. Magasság a kanoknak 71-76 cm, a szukáknak 68-71 cm. Testtömegük 27-32 kg. A várható élettartamuk 10-14 év. Általában 5-7 kölyök születik egy alomban. Színük: fekete, szürke, kékesszürke, sárga, vörösessárga, vörös, homokszín, csíkos és e színek bármelyike fehérrel.

 

Fotó:_Zárdáné_Bak_Melinda
Alag-Dombi Kennelből: Pandora a 3-asban

Nagyon aktív és nagyon gyors. Idegenekkel bizalmatlan, de nem hamis. Lakásban nyugodt. Kedves, simulékony és hűséges. Feltétlenül szoros családi kapcsolatra van szükségük. A velük született ösztön, a nyúl és a vad hajtására, megnehezíti a szabadon sétáltatást. Roppant szeretetigényes, folyamatosan éreztetni kell vele, hogy Ő fontos. Intelligens, idomítani klasszikus értelemben nem lehet. A többi kutyához nem ellenséges, és nem is számít ilyen reakcióra. Rendkívül tanulékony, okos kutya.

Fotó:_Zárdáné_Bak_Melinda