Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Belga juhászkutya

2008.10.15
Belga juhászkutya
Jól nevelhető, hűséges családi kutya

Az intelligens, éber és figyelmes belga juhászkutyát állatok őrzésére tenyésztették ki. Európa minden táján ismerték, és bár eredetileg sok fajtája létezett, melyek színükben és szőrzetük hosszában eltértek, a fajtának fokozatosan négy fő változata alakult ki, melyeket szülőhelyük alapján neveztek el.

A Groenendael
A Groenendael a fajta legismertebb változata. Szőrzete mindig fekete, szügyén és lábujjainak végén kis fehér folttal vagy sávval. Szőrzete közepesen durva, hosszú, egyenes és dús a törzsén, de a fején, a fülek külső részén és a lábak alsó részén rövidebb. Szőrzete különösen hosszú és dús a nyakán, elsősorban a kanoknál gallért képez.

A Tervueren
A Tervueren felépítésében és szőrzetének típusában megegyezik a Groenendael-lel, de színei - vörös, világosbarna és szürke árnyalatai, fekete mintával - eltérnek tőle. A felnőtt kanoknál minden világos szőrszál vége fekete, ez különösen jól látszik a lapockánál, a háton és a bordákon. A szemekig terjedő fekete szőrzet és a fekete fülek a Tervuerent igazán feltűnő jelenséggé teszik.

A Malinois
A Malinois felépítésében és színeiben megegyezik a Tervuerennel, de szőrzete rövid és vastag.

A Laekenois
A Laekenois felépítésében megegyezik a másik három változattal, de durva drótszőrzete vörösesbarna színű, fekete mintákkal.

Az első világháború alatt belga juhászkutyák ezreit képezték ki üzenettovábbításra és sokan közülük elpusztultak. Napjainkban Európában rendőrkutyaként használják.
Nagyon jól nevelhető fajta, felülmúlhatatlanul engedelmes, és hűséges családi kutya.
Átlagos magassága 61-66 centiméter.