Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


husky

2008.06.03
 
     
 

 

Szibériai husky. A szibériai husky közepes termetű, gyors és elegáns mozgású, minden szélsőségtől mentes munkakutya. Eredeti funkciója szánhúzó, könnyű terhet közepes sebességgel nagy távolságokra képes elhúzni. Barátságos, kedves, intelligens, tipikusan társaságkedvelő, nehezen viseli az egyedüllétet, nem házőrző típus. Idegenekkel szemben nem túl gyanakvó.

 

Bizonytalan eredet
A kutatók egyöntetű véleménye, hogy Szibériából származik, de pontos kialakulási helyét nem tudják biztosan. Vélhetően a kelet-szibériai csukcs nép szánvontató kutyájaként terjedt el.

 

Megjelenése
Legszembeötlőbb jellegzetessége e fajtának a közepes méret, könnyed szabad mozgás, tömör, dupla, közepes hosszúságú szőrzet. Szőrszíne a fehértől a feketéig minden szín lehetséges. Gyönyörű fej, átható, de mégis barátságos tekintet jellemzi. Szemek mandulavágásúak, kissé ferde metszésűek, színük lehet barna, kék, vagy a felemás is elfogadott. Harapása ollós. Közepes nagyságú, magasan tűzött háromszög alakú fülek. A koponyája közepes nagyságú minden esetben harmonizálnia kell a testtel, stop kifejezett. Az orr és ajkak jól pigmentáltak, de az ún. hóorr is elfogadott. Nyak közepes hosszúságú büszkén tartott. Végtagok párhuzamos állásúak, egymástól nem túl távolállók, combok jól izmoltak. Mancsok oválisak és zártak. Farok dús szőrzetű, magasan tűzött, nem kunkorodhat egyik oldalra sem és nem feküdhet a kutya hátára. Mozgása könnyed, járása gyors, miközben a hát egyenes és kemény marad.

Egy különleges kutya
Szépsége, kedvessége, okossága és különlegessége miatt igen népszerű családi, sport, és kiállítási kutya is. A szibériai husky egy különleges kutyafajta ezért megvásárlása előtt mindenféleképpen tájékozódjon a fajtáról bővebben a kiválasztott tenyésztőnél!

Angol elnevezés: Siberian husky
Német elnevezés: Siberian Husky
Francia elnevezés: Siberian husky
Spanyol elnevezés: Siberian husky