Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyák felkészítése a kiállításra

2008.10.15

Kutyák felkészítése a kiállításra

Ha sikerült egy szép küllemű kutyát beszerezned a kiválasztott fajta jeles képviselőjétől, legfőképpen rajtad múlik, hogy helyes felkészítéssel a kutya milyen sikerrel szerepel a kutyakiállításon.
A kutya kiállításra való felkészítése következetes, rendszeres foglalkozást igényel mind a megfelelő ringdresszúra, mind pedig a szőrfelkészítés tekintetében.

A kiállításon nagyon sok függ a kutya viselkedésétől, ami nagyban azon múlik, mit tanítottál meg neki. A kutyának a bírálat perceiben a legjobb formáját kell mutatnia.
A küllembíró a fajtastandard alapján elbírálja a kutyát, ellenőrzi a fogazatot, kanoknál a heréket.
Amikor a kutya mozgásáról formál véleményt a bíró, fontos, hogy a kutya úgy mozogjon pórázon, hogy forduláskor se törjön meg a mozgás üteme. Mindvégig szoros kontaktusban legyen a felvezetővel, már az örömmel és természetesen mozgó kutya is félsiker. A helyes beállítás szintén döntő fontosságú lehet, a végső bírálat szempontjából.

Egyes szőrtípusú kutyák kiállítási felkészítése egyszerű, otthon is elvégezhető.
Ilyen rövid szőrű fajták például a boxer és a dobermann is. Fürdesd meg őket, magas fényt adó, rövid szőrre kifejlesztett samponnal. Szárítás után szőrfénnyel még csillogóbbá teheted a szőrt.
Hosszú szőrű fajták esetében szét kell választani a napi kondicionálást a kiállítási szőrfelkészítéstől. Itt a cél a jó tartású, telt szőrzet elérése.
Nélkülözhetetlen a megfelelő ápolási eszközök kiválasztása, ami szőrtípusonként változó.
A szőrzet felkészítése kellemes időtöltés a kutya számára is, ha kíméletesen végzed, és már a kezdetektől hozzászoktatod az ebet.
Bizonyos fajták szőrét a standardban meghatározott fazon szerint nyírni (pl.uszkár) vagy trimmelni (pl.schnauzer) kell.
Az érett, elhalt szőrszálakat időszakonként el kell távolítani, amely folyamatot trimmelésnek nevezünk.
Az adott fajta kiállítási felkészítését magas fokon végző kutyakozmetikus szaktudását vegyük igénybe, legalábbis a kezdetekben.