Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit csináljon a kutya nyaralás alatt?

2008.10.15


Mit csináljon a kutya a nyaralás alatt?

A nyaralás mindenki szívéhez közel áll, de ha kutyád van, nemcsak a saját nyaralásodat kell megtervezned, azt is el kell döntened, hogy mit csinálsz a kutyával. Lehet, hogy el tudod vinni magaddal, de a legtöbb esetben otthon kell hagynod.

Természetesen nem lehet a kutyát hosszabb időre egyedül hagyni a házban. A gazdák egy része szerencsés, és van olyan barátja, vagy szomszédja, aki a kutya gondját viseli. A legtöbb gazdának viszont állatpanzióba kell vinni a kutyát. A kutyák többsége jól alkalmazkodik ehhez a helyzethez, főleg ha kicsi koruk óta hozzászoktak.

Ha viszont a kutyával együtt akarsz utazni, a következőkre kell figyelned.


Utazás a kutyával

Bizonyosodj meg arról, hogy a kutya már hozzászokott az autózáshoz. Nem szabad első utazásként magaddal vinni a kutyát nyaralni. Ha tudod, hogy a kutya izgatott vagy beteg lesz az autózástól, az állatorvossal írass fel valamit ez ellen.

Rendszeresen állj meg, hogy a kutya könnyíthessen magán és itasd folyamatosan. Ha sétáltatod, tartsd pórázon, és sose engedd szabadon a benzinkútnál és forgalmas út mellett.

Ne hagyd az állatot meleg időben az autóban. Soha ne hagyd napon a kocsiban, mindig az árnyékban parkolj! Még rosszabb időben se hagyd a kutyát a kocsiban 5-10 percnél tovább. Hagyd nyitva az ablakot annyira, hogy levegőt kapjon, de ne bújhasson ki rajta.

Még ha nagyon szeretné is, ne engedd a kutyának, hogy út közben kilógassa fejét az ablakon, mert ez balesethez és szemsérülésekhez vezethet.


Utazás külföldre

Ha külföldre készülsz, akkor tudnod kell, hogy ez milyen veszélyt jelenthet a kutya egészségére. Sok helyen súlyos, fertőző állatbetegségek terjedtek el. Ezek közül az egyik legveszélyesebb a veszettség. Érdeklődj a követségen és a helyi egészségügyi szakemberektől, mielőtt magaddal viszed a kutyát. A fejlett országokban a veszettség elleni oltás kötelező, ez vonatkozik a te kutyádra is.

Ha már minden irat megvan, meg kell bizonyosodnod arról, hogy kutyádnak kényelmes és biztonságos útja lesz. Érdeklődj a légitársaságnál, hogy milyen körülmények között utazhat a kutyád. Készítsd fel a kutyát az útra, minimum 6 órával az indulás előtt etesd meg utoljára a kutyát, és indulás előtt 2 órával vedd el a vizét. A személyzetnek adj egy vizestálat, hogy meg tudják itatni út közben. Ha az út egy napnál hosszabb ideig tart, adj a személyzetnek eledelt is. A kutya mellé helyezd el az összes szükséges iratot, a neved, címed és a célállomást. Mondd meg a személyzetnek a kutya nevét is. A kutya nyakörvén legyenek ott az adataid.


Karantén és oltási előírások

A szabályok és előírások gyorsan megváltozhatnak. A legbiztosabb, ha a célországtól kérjük el a naprakész információkat. Mindig legyen nálad az összes irat, beleértve az oltási bizonyítványt, egészségügyi papírokat és behozatali engedélyt.

Sok országban nagymértékben korlátozzák az állatok behozatalát, fajta és származási ország szerint egyaránt. Elvárják, hogy az állatok karanténban legyenek a behozatal előtt, és számos oltási bizonyítványt és engedélyt kérnek. Ezt követően az országba való belépés után is hosszú ideig karanténban kell maradnia az állatnak. Még a legenyhébb korlátozású országokban is megkövetelik az oltási bizonyítványt.

Mielőtt külföldi utat foglalunk le, ellenőrizzük a kutya hazahozatalának valamennyi feltételét, mivel itthon is karanténra és igazolásokra lehet szükség.

Biztonsági okokból nem tanácsos hajóútra vinni az állatot!!


A kutya elhelyezése

A legtöbb gazdának előre gondoskodni kell a kutya elhelyezéséről ha nyaralni megy. Kérdezd meg a barátaidat és más kutyatartókat, hogy melyik kutyapanziót ajánlják a környéken. Ha lehet, a megállapodás előtt látogass el a megadott helyre, és ellenőrizd a tisztaságot, hozzáértést és a biztonságot.

A legtöbb helyen csak olyan kutyákat fogadnak, melyek már valamennyi oltást megkapták, ezt az oltási bizonyítvánnyal igazolni kell.

Ha kiválasztottad a megfelelő helyet, jó előre foglald le, hogy biztosan legyen még szabad férőhely a kutyádnak.

Tájékoztasd a személyzetet arról, ha a kutyád kezelés alatt áll, vagy speciális étrendre szorul. A legtöbb helyen nem okoz ez problémát. Hagyd meg az állatorvosod nevét és telefonszámát, és ellenőrizd, hogy a panzió milyen állatorvosi kapcsolatokkal bír.

A legtöbb kutya jól alkalmazkodik a panzióhoz, különösen, ha már korán hozzászoktatták. Ugyanakkor érdemes a kutyát alkalmanként egy-egy hétvégére még a hosszabb nyaralás előtt elvinni.

A kutya jobban érzi magát a panzióban, ha ismerős játékot vihet magával, de figyelj arra, hogy ez könnyen azonosítható legyen, és ne vesszen el az ott tartózkodás alatt.


Nyaraló kutyák

Bizonyosodj meg arról, hogy a nyaralóhelyen szívesen látják az állatokat és figyelmeztesd a vendéglátókat, hogy kutyával érkezel. Utazási irodáktól, állatokkal kapcsolatos magazinokban megjelenő hirdetésekből, az internetről és ismerősöktől könnyen kaphatsz információt arról, hova vihetsz magaddal kutyát.

Ha a kutyát vidékre viszed, mindig ügyelj rá, soha ne engedd szabadon más állatok közelében! Emlékezz arra, hogy a kutya már akkor érzi az állatok szagát, ha te még nem is látod őket. Sok országban a gazdálkodóknak komoly fenyegetést jelentenek a szárnyasokat pusztító ragadozók, így gyakran bármilyen állatot lelőhetnek, mely veszélyezteti szárnyasaikat. Ne engedd azt sem, hogy kutyád művelt földön szaladgáljon.

Ha tengerpartra mész, figyelj a többi emberre a strandon. Ne engedd, hogy a kutya szaladgáljon, és a partra piszkítson, ha mégis ezt teszi, szedd össze az ürüléket. Ne engedd, hogy megkergesse, vagy bármilyen más módon zavarja a fürdőzőket. Sok helyen a kutyákat a főszezonban be sem engedik a strandokra.

Melegben kora reggel és késő este vidd sétálni a kutyát. Ha hosszabb sétára mész, vigyél magaddal vizet. A nappali hőségben tartsd a kutyát árnyékban.

Soha nem felejtsd el a kutya nyakörvére rátenni az ideiglenes címed és telefonszámod, hogy megtalálhassanak, ha a kutya elveszik.