Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rasztis: Az agility egy szédületesen magával ragadó kutyás sport, ahol a gazdának és a kutyának is ugyanúgy teljesíteni kell, mind a kettőjüknek egyformán meg kell dolgozni a sikerért. A sportot leginkább a lovas díjugratáshoz tudnám hasonlítani, a gyökerei a lovaglásból erednek. A hetvenes években egy angol lovastiszt egy díjugrató verseny színesítésére találta ki, hogy a kutyák is csináljanak valami hasonlót. Annyira megtetszett mindenkinek, hogy rá nemsokkal megszületett az agility szabályzata, és komoly versenyeket rendeztek.

Ma már szinte minden országban foglalkoznak agilityvel, van világ- és Európa-bajnokság, van külön junior Európa-bajnokság a fiatalkorú felvezetőknek is. Magyarországon is évről-évre egyre több ember keresi meg a kutyaiskolákat, hogy agilityzni szeretne, némelyik versenyen már 150 versenyző is elindul, ami igen magas szám a kutyás sportokat tekintve. Egyre nagyobb az érdeklődés a sport iránt a látványossága miatt is, gyakran járunk általános iskolákba vagy falunapokra, ahol agilitybemutatót tartunk.

A sport vonzereje az is, hogy igen változatos, kétszer versenyen ugyanazzal a feladattal nem találkozik a versenyző, a tanítása is elég mozgalmas, érdekes, és viszonylag hamar, fél vagy egy év alatt fel lehet készíteni a kutyákat az első versenyre.

Nagyon fontos, hogy az agilitysportnak köszönhetően kisebb közösségek is kialakulnak, a kutyások a szabadidejüket a levegőn testmozgással töltik el.
Összefoglalva, az agility egy olyan jó vírus, ami ha egyszer megfertőzi az embert, lehetetlen kikezelni, de nem is kell!

Háziállat.hu: Kik indulhatnak a versenyen? Mik a nevezési feltételek?

Rasztis: A versenyeken bárki elindulhat, aki a kutyájával teljesíteni tudja a pályát. A nevezés feltétele, hogy rendelkezzen a versenyző egy teljesítménykönyvvel. A nevezésnek különleges feltételei nincsenek.

Háziállat.hu: A versenyre való felkészülés miben különbözik a kutyaiskolai kiképzéstől?

Rasztis: Az agilityre történő felkészülés is a kutyaiskolákon történik, ezt a sportot "egyedül" nem igazán lehet gyakorolni, feltétlenül kell egy külső szemlélő, aki odafigyel. Az agility foglalkozások is általában csoportos foglalkozások keretében vannak, igaz egyszerre csoportonként csak egy-egy ember dolgozik a pályán.

Háziállat.hu: Ki a jó versenyző?

Rasztis:  A jó versenyzőnek kutyája minden gondolatát, mozdulatát ismernie kell, hogy ki tudja találni, bizonyos helyzetekben a kutya hogyan fog reagálni. A jó vezetőben a kutyának meg kell bíznia, így a kutya és a gazda viszonyának többnek kell lenni egy alá-fölérendeltségi viszonynál, a felvezetőnek partnerként és nem gépként kell gondolnia társára, a kutyájára. Ennek a kapcsolatnak a tükrében nem gazdáról és nem kutyáról beszél, hanem "team"-ről.

A kutyás sportok többségénél elhanyagolható a gazda fizikai felkészültsége. Az agilityben ez nagyon fontos, hisz esetenként 4,5 m/mp-nél is gyorsabban szalad, ezt a felvezetőnek követnie, irányítania kell. Ez igen jó fizikai felkészültség esetén lehetséges. A jó versenyzőnek fontos mentálisan is karban tartania magát, hisz 30 másodperc alatt 20 akadályon át kell pontos vezényszavakat adni, századmásodperc pontossággal.
Ugye, nem is olyan egyszerű sport ez?

Háziállat.hu: Hogyan dől el, hogy ki lesz a verseny győztese?

Rasztis: Egy futam győztese az a kutya, aki a legkevesebb hibával és a leggyorsabban teljesíti a bíró által kitalált és felállított pályát.
A bíró minden versenyre új pályát talál ki, a szabályzat szerint meghatározott akadályokat más és más sorrendben kell teljesíteni. Két versenyen ugyanazt a pályát soha sem futják a versenyzők, mindig a helyszínen ismerkednek meg vele, a futam elött 8 perc alatt jegyzik meg az akadályok sorrendjét, és tervezik meg lépésről lépésre a kutyák és saját útvonalukat. A futamokon századmásodpercek szoktak dönteni.

Egy verseny megnyeréséhez két futamban kell jól teljesíteni, az agility futamban, ahol az összes akadály fel van állítva, illetve a jumping futamban, ahol a lassító zónás akadályok nincsenek beépítve.

Háziállat.hu: Ha jól értem, ebben a sportban nagyon sok múlik a gazdin. Igaz ez, ő is épp úgy versenyben van, mint a kutyus?

Rasztis: Ebben a sportban csak akkor lehetünk sikeresek, ha bízunk a kutyában, kiszolgáljuk őt, partnerként kezeljük. Viszont a gazda nélkül a kutya sem talál végig a pályán, hisz nem egy begyakorolt kombinációt kell teljesíteni, hanem mindig új feladatot. Ha a csapatból valaki nem 100%-os, akkor az a futam sem lesz sikeres.

Természetesen egy tapasztalt kutyánál előfordul, hogy gazdája hibáját korrigálja, de ehhez már egy nagyon magas szintű kapcsolatban kell állniuk egymással.

Egy tapasztalt felvezető is sokat tud segíteni az esetleg tapasztalatlan kutyájának. Egy verseny megnyeréséhez mind a két fél teljes odaadó munkája szükséges, ezért a kutyát úgy kell kezelni, hogy a kutyának világos legyen, van miért dolgoznia